Tai Chi, de bewegingskunst

In Tai Chi werk je met aandacht om je lichaam te voelen en losser te maken. Dat geeft meer rust en balans. Het is energiewerk van binnenuit en maakt je hoofd kalmer en je lichaam soepeler. En ... wel zo fijn ... het is voor alle leeftijden (mijn oudste leerling is ver in de tachtig, de jongste achttien jaar).

 

Tai Chi betekent 'het optimale evenwicht tussen Yin en Yang'. Balans dus. De oefeningen die we doen, zijn een vorm van Qigong en dat betekent 'het trainen (Gong) van je energie (Qi)'. Dus met Tai Chi Qigong train je je energiepeil naar jouw optimale balans.

 

Wist je dat jij één en al beweging bent? 

 

Zelfs als je stilzit of ligt, beweeg je. Je ademt in en uit, je hart slaat en je bloed stroomt. Je emoties en gedachten bewegen vaak nog veel sneller en daar reageert je lichaam dan weer op.

 

Hoe zou het zijn als je je daar meer bewust van bent? Dat je kalm blijft als het onrustig om je heen is?

 

Dat is een hele kunst en die kunst kun je leren. En het is nog makkelijk en leuk om te doen ook.

 

Het enige dat je nodig hebt, is nieuwsgierigheid (om het uit te proberen) en een beetje zelfliefde (om het je te gunnen).

 

Vind je het tot nu toe vooral vaag gepraat?

 

Dan is Tai Chi op dit moment waarschijnlijk niets voor je.

 

Vind je het interessant?

 

Dan wil je misschien meer weten over ... 

Wat heb je eraan?

Alles waar je aandacht aan geeft, ontwikkelt zich. Op fysiek niveau helpt Tai Chi om: 

 • je lichaam soepeler te maken, vooral de gewrichten
 • je spieren bewust te leren ontspannen
 • je slaap te verbeteren
 • pijnklachten te verminderen
 • je balans te verbeteren
 • je immuunsysteem te versterken
 • je lichaamshouding te verbeteren

Alles wat echt belangrijk is, is kwetsbaar. Op emotioneel-mentaal niveau helpt Tai Chi om:

 • moediger te zijn
 • beter te ontspannen onder druk
 • te leven vanuit een lichte en luchtige mindset
 • een liefdevolle verbinding te maken met je lichaam
 • beter je grenzen te respecteren
 • los te laten van wat voorbij is.

Alles wat je als probleem ervaart, zit op een hoger energieniveau dan jijzelf. Draai dat om. Op energetisch niveau helpt Tai Chi om:

 • meer overzicht te creëren van wat voor jou belangrijk is
 • betere persoonlijke keuzes te maken
 • te investeren in zelfstandigheid en levensvreugde.

Pak je rust, juist als het druk is

Waar Tai Chi het meest bekend van is, zijn de trage, sierlijke bewegingen

 

Waarom is 'slow motion' zo belangrijk?

 

Omdat door het vertragen van de lichaamsbewegingen je emoties en gedachten ook meer tot rust komen. Door langzaam te bewegen heb je meer tijd om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. En als je het kunt voelen, dan kun je het loslaten, helen, zachter of sterker maken.

 

Oké, het toverwoord is gevallen ... loslaten. Tegenwoordig is het één van de meestgebruikte woorden voor het omgaan met spanning.

 

Wat zegt je vriend(in) als je vertelt dat je je zorgen maakt? Grote kans dat ze: 'Je kunt het maar beter loslaten', zegt, of iets wat er op lijkt. En dat advies is vaak makkelijker gegeven dan gedaan.

 

Bij Tai Chi is 'loslaten' heel concreet.

 

Je voelt waar in je lichaam spanning aanwezig is en laat dat los zo goed als je op dat moment kunt. Vergelijk het maar met een ui, die uit vele lagen bestaat. Zo kun je ook op vele lagen loslaten.

 

En het effect is veel meer dan alleen ontspannen spieren. Door onder andere je zenuwstelsel en hormoonhuishouding is je fysieke lichaam direct gekoppeld aan je emotioneel-mentale houding.

 

Oftewel: fysieke spanning loslaten heeft een direct positief effect op je mindset.

(N)iets nieuws... velen gingen je voor

Al ruim veertien jaar geef ik Tai Chi en Kungfu lessen in mijn school in Ede. De laatste jaren geef ik ook steeds meer online lessen waar inmiddels al duizenden mensen aan meededen. Een kleine greep uit hun reacties:

 

  Praktisch: hoe werkt online Tai Chi?

 • Je kunt overal Tai Chi doen. Thuis, in de tuin, op vakantie, op je werk. Zolang je maar een laptop of tablet en internet hebt. Kortom, zelfzorg waar het jou uitkomt (en geen reistijd of gedoe met het vinden van een parkeerplaats).

 • Van aanmelding naar je eerste les in 'no time'. Je klikt hieronder op de 'ik doe mee' knop en betaalt de eerste maandtermijn via Ideal (Nederland) of Mr Cash (België). Via email ontvang je de inlog gegevens en je bent klaar om te starten. Zo eenvoudig is het.

 • Je krijgt simpele oefeningen met een stap-voor-stap uitleg (en je kunt de trainingen zo vaak je wilt herhalen of stopzetten).

 • De uitleg is in het Nederlands, dus geen vertaalgedoe.

 • Je hebt rugdekking voor vragen en als je feedback wil. Niet met een of andere helpdesk, maar direct mailcontact met Arnout.

 • Je docent heeft ruim veertien jaar ervaring en geeft zowel online als offline trainingen (en het kost een stuk minder dan Tai Chi lessen bij jou in de buurt).

Over Arnout

Mijn naam is Arnout Ruitenberg en ik woon in Wageningen, met de bossen van de Veluwe op loopafstand.

 

Ik ben getrouwd met Eveline en samen hebben we drie kinderen, een hond, twee katten en drie kippen. Wat ik nog meer leuk vind als ik even niet met Tai Chi bezig ben? Paardrijden, mountainbiken, hardlopen, het buitenleven, kampvuurtje stoken en muziek. Het is mijn passie/werk/hobby te onderzoeken wat werkt om het energiepeil en de mindset van mensen positief te beïnvloeden. Tai Chi is daarin mijn belangrijkste bron omdat het fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel zoveel te bieden heeft. 

 

O ja, ik heb ook nog een ander leven gehad ... Als afgestudeerd bestuurskundige werkte ik jarenlang als senior onderzoeker-adviseur voor een organisatie die onderzoeks- en advieswerk deed op het gebied van crisismanagement (zoals bij rampen, rellen en terroristische aanslagen). 

 

Tai Chi - live en online

Ik ben oprichter en hoofdtrainer van Qi Art - School voor Tai Chi en Kungfu in Ede (vanaf 2007) en  won goud en zilver op het wereldkampioenschap Tai Chi in Taiwan (2018),  ben kampioen Tai Chi Pushing Hands van Londen (2018) en viervoudig Nederlands Kampioen Tai Chi Pushing Hands (2016-2019). In de loop van de jaren trainde ik voor langere of korte tijd bij leraren in Nederland, China, Indonesië, Canada en Zweden. 

 

In Ede geef ik Tai Chi personal trainingen waar mensen uit heel Nederland naar toe komen. Er zijn online Tai Chi lessen (waar je nu over leest) en twee speciale series. De ene is online Tai Chi voor Ruiters (ook in het Engels) en de andere is online Tai Chi bij fibromyalgie. Inmiddels doen al ruim 500 mensen mee met de online lessen. 

 

Leven is leren

Ik zoek naar de, in mijn ogen, beste leraren/coaches om me te ontwikkelen. Als Tai Chi leraar, als mens en ook als ondernemer. Kosten en reisafstanden zeggen me weinig, het gaat erom of er een klik en een meerwaarde is. Uit ervaring weet ik dat die aanpak werkt. Dat deel ik graag met jou in de online lessen.

 

Is online Tai Chi iets voor jou?

 • Vragen stel je direct aan mij. Geen anonieme helpdesk dus, maar mijn persoonlijke mailadres.

Door te klikken op de rode button kom je in de betaalomgeving. Je eerste betaling is met iDEAL (Nederland) of Mr Cash (België), daarna worden de maandkosten automatisch afgeschreven.

 

Voor de zekerheid

Als je Tai Chi (nog) niet kent, of geen ervaring hebt met online lessen, dan snap ik dat je voor je gevoel een risico neemt door mee te doen. Maar omdat ik overtuigd ben dat je goede resultaten zult halen met de online Tai Chi lessen neem ik dat risico graag bij je weg.

 

Je hebt 30 dagen bedenktijd. Past het niet bij je, dan krijg je je geld terug. 


Zie het maar als een proefperiode. Je kunt na je inschrijving 30 dagen lang alle online lessen doen, de live lessen volgen  en je vragen stellen. Als je in die periode merkt dat online Tai Chi, om wat voor reden dan ook, niet bij je past, dan krijg je je geld terug. Je hoeft niets uit te leggen.