Focus: de ‘mental game’ in de dagen voor het WK in Taipei

Alle grote steden hebben het. Ze brengen je uit evenwicht door de hoeveelheid geluiden, beelden en geuren. Taipei is zo’n grote stad. Een stoplicht dat op groen springt, zorgt voor een orkaan aan scooterlawaai. Een avondmarkt ruikt naar gefrituurde melk, wierook, versgeperst sinasappelsap en duizend kruiden vanuit de hotpot en teppanyaki eettentjes. Zodra het donker is, is het helemaal niet donker omdat iedere zichzelf respecterende winkel fel knipperende lichtjes aanzet in alle kleuren van de regenboog.

Prikkelrijk dus. Ik heb er een hekel aan en ik hou ervan.

Als ik me voorbereid op een groot toernooi zoals het wereldkampioenschap dan vermijd ik zoveel mogelijk prikkels. Geen televisie, geen social media berichten, een vast ritme van opstaan, eten, trainen in een rustige omgeving en bijtijds weer gaan slapen. Op die manier kan ik me beter focussen.

Oftewel, Taipei is een bijzonder slechte trainingsomgeving.

Maar wacht even…

Hoe komt het dan dat er zoveel topsporters uit Taipei komen, zeker als het om Tai Chi en Tui Shou (Pushing Hands) gaat? Wat mis ik?

Liggend in bed na de eerste dag besefte ik het. Ik voelde de turbulentie van de heenvlucht nog als ik mijn ogen dichtdeed en hoorde in mijn oren het geschreeuw van de Chinese poppenkastvoorstelling waar ik even naar had gekeken. Mijn ademhaling was hoog en oppervlakkig. Dat was het moment waarop ik het snapte.

Als je in een prikkelrijke omgeving bij jezelf kunt blijven, dan lukt het overal. Als je je eigen innerlijke houding ziet, dan kun je die veranderen als dat nodig is. Ik paste mijn ademritme aan, liet de emoties en indrukken zo goed mogelijk los en viel in slaap. De volgende dag rustig getraind in een park en de dagen daarna genoten van het topniveau in de wedstrijden. Voor mij is Taipei nu een geweldige plek om te trainen.

Meer weten over de ‘mental game’ en het trainen van een innerlijk sterke houding? Kijk dan hier.