Goede voornemens? Slecht idee.

De jaarwisseling nadert. Ben jij ook een goedevoornemensmens? Zo ja, dan ben je niet de enige. De commercie speelt daar enthousiast op in. Sportscholen geven nieuwjaarskortingen. Blokker, Lidl en Aldi bieden in januari een groot assortiment fitnessapparaten aan. Afslankinstituten houden speciale acties. En waarom? Omdat ze weten dat ze veel geld kunnen verdienen in de eerste maanden van het jaar. Zo lang het leuk is, willen goedevoornemensmensen best wat doen, zodra het saai of moeilijk is dan haken ze af. Ze willen wel de resultaten, maar niet de inspanning leveren.

Verander je houding, verander het resultaat

Goede voornemens zijn meestal vaag geformuleerd en hebben een hoog wensgehalte. Daar kun je niet mee werken. Waar je wel wat mee kan, is een beslissing. Jij besluit wat je doel is, welke beslissende acties nodig zijn. Daarmee heb je focus en een planning. En dan de belangrijkste stap: uitvoeren. Volhardend werken aan het bereiken van je doel. Ook als je moe bent, ook als je duizend excuses hebt om af te haken. Ik spreek uit ervaring. Al twee jaar had ik het voornemen mee te doen aan de Open Nederlandse Kampioenschappen Pushing Hands (Tai Chi wedstrijden). En al die jaren had ik excuses. Beter geformuleerd: al die jaren had ik angst. Om af te gaan, voor schut te staan, blessures op te lopen. Elk excuus was een vorm van angst. Dit jaar was het geen voornemen, het was een beslissing. De beslissende acties bestonden uit mijn eigen trainingsregime volgen en privetrainingen en workshops bij Nederlands en Europees Kampioen Judith van Drooge. Het resultaat? Een superleuk en leerzaam toernooi, en de winst in mijn gewichtscategorie. De beslissing maakte het verschil. Voornemens komen uit je denken. Een beslissing komt vanuit je onderbuik.

246Dus blik je rond de jaarwisseling vooruit op het komende jaar, praat jezelf dan vooral geen voornemens aan. Die leveren alleen teleurstellingen op. Verander je innerlijke houding en neem de beslissing die voor jou nodig is en ga aan de slag. Succes!

Vond je deze blog waardevol? Voel je vrij het te delen.

Op jouw leven!

Arnout

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *